Godina i kusur s ChatGPT-om: Isplati li se preplatiti na GPT Plus?

Untitled-design-10

Prošlo je malo više od godinu dana od kada je ChatGPT ugledao svjetlo dana, no i dalje drži vodeću poziciju u svijetu generativne umjetne inteligencije.

U svjetlu ove dominacije, odlučili smo provjeriti GPT Plus kako bismo bolje razumjeli njegov potencijal i provjerili je li doista tako impresivan kao što se čini. Pa, krenimo!

Pošto kila GPT-a? 

Trenutna cijena Plus verzije iznosi 20$ mjesečno, a postoji i Team verzija koja je 5$ skuplja. Glavna prednost Team verzije je ta što isključuje sve vaše podatke i arhivirane razgovore iz baze podataka koja se koristi za učenje ChatGPT-a, za razliku od Plus verzije koja to ne čini.

Prikaz cijena dviju verzija ChatGPT Plus-a
Izvor: ChatGPT

GPT-4 model je jednostavno pametniji

Primaran razlog zašto se korisnici ChatGPT-a odlučuju na pretplatu je pristup GPT-4 modelu. Unaprjeđenja ovog modela usredotočila su se na bolje razumijevanje složenih upita i sposobnost generiranja preciznijih, relevantnijih i kontekstualno prikladnijih odgovora.

Ovo su samo neki od razloga zašto je GPT4 bolji od svojeg prethodnika:

  1. Ima veći broj parametara u usporedbi s GPT-3.5, što mu omogućuje bolje generiranje složenijih tekstova.
  2. Znatno je bolji u pamćenju konteksta.
  3. Pokazuje veće sposobnosti razumijevanja i generiranja teksta na više jezika, uključujući hrvatski.
  4. Smanjeno je generiranje netočnih informacija. Model je treniran tako da, ukoliko je to moguće, informacije potkrijepi izvorima.
  5. Bolje razumije specifične zahtjeve korisnika i različite stilove pisanja. Čak ga se može naučiti da piše poput vas!

Uz to, postignuti su i značajni koraci u smanjenju tendencije modela za generiranje pristranog ili uvredljivog sadržaja.

ChatGPT-u je omogućeno surfanje

Najzanimljivija novost definitivno je mogućnost pregledavanja interneta u stvarnom vremenu, koja omogućuje pružanje ažurnijih podataka. Ukoliko želite dobiti najaktualnije informacije, trebate mu napomenuti kako želite da „istraži“ vaš upit ili „pronađe“ traženi odgovor.

Ako zaboravite zatražiti da „prouči“, postoji rizik od generiranja odgovora temeljenih na njegovoj bazi podataka koja je ograničena do travnja 2023. Osim toga, informacije su sada relevantnije, a lakše je provjeriti njihovu točnost jer ChatGPT može, na vaš zahtjev, navesti izvore koji će u odgovoru biti označeni plavim navodnicima.

Primjer kako ChatGPT navodi izvore
Izvor: ChatGPT

ChatGPT, Novi umjetnik u kvartu?

Integracijom DALL·E modela za generiranje slika, naš super pametan robot dobiva i novu umjetničku stranu. Ako ste preplaćeni na ChatGPT Plus, sada se možete igrati s kreiranjem vizualnog sadržaja koji uz minimalnu doradu može biti iskoristiv u komercijalne svrhe.

Zamislite da radite na projektu i trebate 2D crno-bijelu ilustraciju vijka u stilu stripa. U takvim situacijama, DALL·E se pokazuje izuzetno korisnim.

2D crno-bijela ilustracija vijka koju je genrirao ChatGPT
Izvor: ChatGPT

Međutim, kada je riječ o generiranju realističnih slika, ChatGPT se nije pokazao kao najpouzdaniji alat. Većina takvih slika ima specifičan izgled koji jasno sugerira da su stvorene umjetnom inteligencijom. Stoga, za takav tip sadržaja preporučujemo korištenje AI alata specijaliziranih za tu svrhu, poput Stable Diffusion-a. Osim što pruža bolje rezultate, on je također i besplatan!

Manje muka s analizom dugačkih dokumenata

ChatGPT sada, osim crtanja, posjeduje sposobnost čitanja, interpretacije vizualnog sadržaja, pa čak i simuliranja govora.

Sve te sposobnosti posebno dolaze do izražaja s novom funkcijom učitavanja sadržaja, koja korisnicima omogućava postavljanje pitanja o sadržaju unutar učitanih datoteka, olakšavajući time pregled i analizu velikih dokumenata, do impresivnih 900 stranica. Ova funkcija može biti izuzetno korisna pri analizi velikih baza podataka zbog prilično brze obrade podataka.

No, on nije ograničen samo na tekstualne dokumente. ChatGPT je također sposoban analizirati slike i pružiti korisne savjete na temelju vizualnih informacija. Primjerice, može predložiti što pripremiti za ručak na temelju namirnica prikazanih na fotografiji.

prikaz ChatGPT-a kako čita dokument
Izvor: ChatGPT

Važno je biti svjestan sigurnosnih aspekata prilikom korištenja novih funkcija ChatGPT-a za analizu dokumenata. Iako je dodana mogućnost učitavanja i analize dugih tekstualnih dokumenata i slika, korisnici bi trebali biti oprezni s povjerljivim informacijama.

Ukoliko ne naredite ChatGPT-u da „zaboravi“ učitane datoteke, one bi mogle biti pohranjene u njegovu bazu podataka. Stoga, nije preporučljivo učitavati datoteke koje sadrže osjetljive informacije.

Prisjetimo se curenja informacija iz Samsunga.

ChatGPT je progovorio

Ako koristite ChatGPT aplikaciju na Androidu ili iOS-u, možda ste uočili ikonu slušalica smještenu desno od područja za unos teksta. Klikom na nju otvara se novo sučelje, signalizirajući početak glasovnog razgovora slično kao kod Siri i Bixby-a.

Ova funkcionalnost omogućava korisnicima upravljanje uz pomoć glasovnih naredba i upita, što dodatno poboljšava iskustvo korištenja aplikacije omogućujući prirodniji i intuitivniji način komunikacije. Nedavno je ova značajka stigla i na besplatnu verziju ChatGPT-a, ali korisnici su i dalje ograničeni na GPT 3.5 model koji ima dulje vrijeme procesiranja zahtjeva, što može narušiti iluziju razgovora.

Sučelje razgovornog modusa ChatGPT-a
Izvor: ChatGPT

ChatGPT je nedavno proširio svoje govorne sposobnosti uvođenjem opcije čitanja generiranog teksta. Iznenadilo nas je koliko dobro to zapravo zvuči, čak i kada je riječ o jezicima poput hrvatskog. Jedina mana koju smo primijetili je lagani engleski naglasak na nekim riječima, ali je i dalje daleko bolji od ostalih text-to-speech aplikacija koje često daju monotone ili robotske rezultate.

Kako bismo demonstrirali ovu značajku, ChatGPT je za vas pripremio posebnu priču za laku noć, u kojoj glavnu ulogu igra nestašni zaposlenik odjela digitalnog marketinga.

Cijela vojska GPT-a

Krajem prošle godine, OpenAI je predstavio inovativan pristup stvaranju specijaliziranih verzija ChatGPT-4, nazvanih GPTs. To su verzije ChatGPT-a prilagođene specifičnim zadacima, nudeći širok raspon primjena.

Ovdje možemo pronaći raznolike primjene, od umjetnika koji na temelju priče stvaraju bojanke, botaničara specijaliziranih za brigu o biljkama, do „eksperta“ čija je jedina svrha analiziranje podataka i njihovo vizualno prikazivanje.

Na slici je prikazan popis koji se naziva "Trending" s naslovom "Most popular GPTs by our community". Sadrži 12 različitih stavki, a svaka od njih ima ikonu, naslov, kratki opis i naziv tvrtke ili web stranice koja ih nudi.popis:
1.	image generator
GPT specijaliziran za generiranje i poboljšavanje slika s mješavinom profesionalnih i prijateljskih tonova.2.	Write For Me
Pisanje tekstova po mjeri, privlačan sadržaj s fokusom na kvalitetu, relevantnost i precizan broj riječi.3.	Canva
Bez napora dizajnirajte bilo što: prezentacije, logotipe, objave na društvenim mrežama i još mnogo toga.4.	Consensus
Vaš asistent za istraživanje AI. Pretražite 200M akademskih radova iz Consensusa, dobijte odgovore zasnovane na znanosti5.	Scholar GPT
Poboljšajte istraživanje s više od 200M+ resursa i ugrađenim vještinama kritičkog čitanja.6.	Logo Creator
Koristite me za generiranje profesionalnih logotipova i ikona aplikacija!7.	Cartoonize Yourself
Pretvorite svoje fotografije u verzije crtića. Učitajte svoju fotografiju da biste isprobali.8.	Video GPT by VEED
Kreator videozapisa. Generirajte videozapise za društvene medije - YouTube, Instagram, TikTok i još mnogo toga!
9.	PDF AI PDF
Razgovarajte i dijelite sa SVIM svojim PDF-ovima BESPLATNO, čak i ekstra velike PDF-ove!10.	LOGO
Stariji dizajner logotipova s 20 godina iskustva u dizajnu logotipova, hranjenje materijalima dizajnera.11.	Humanizer Pro
#1 Humanizer na tržištu. Ovaj alat humanizira vaš sadržaj kako bi zaobišao najnaprednije detektore AI-a
12.	Grimoire
Čarobnjak za kodiranje ????‍♂️ Učite kako Prompt-gram! Stvorite web stranicu pomoću jedne rečenice. 20+ hotkeyeva za tokove kodiranja. 75
Izvor: ChatGPT

Razna poduzeća, uključujući Canvu i Consensus, razvila su svoje službene verzije GPT-a. Kako bismo provjerili funkcionalnost Canvinog bota i utvrdili služi li samo kao kanal za promociju te platforme ili pruža iskoristive rezultate, zadali smo mu zadatak kreiranja plakata za rasprodaju kosilica.

Rezultati su, blago rečeno, bili razočaravajući, što bi moglo objasniti njegovu prosječnu ocjenu od 3.2.

Slika prikazuje rezultate testiranja "Canvabota". Zatražen je poster za sezonsku rasprodaju kosilica za travu te je zatraženo da dizajn bude zabavan i čudnovat. Canvin GPT nudi dva rezultata:Dizajn 1:
Pozadina sa uzorkom plaže-Tekst: "Get ready for a Summer Sale!"
"Enjoy Huge Discounts on All Lawnmowers"-Detalji o rasprodaji-Poziv na akciju za posjet web stranici.Dizajn 2:
-Žuto-crna pozadina s fotografijom kosilice za travu.-Tekst: "Big Summer Sale! Get your lawn ready for summer!" i "AMAZING DEALS ON LAWNMOWERS."-Naglasak na brzo i lako košenje trave s popustom, i poticaj da se ne propusti ljetna rasprodaja.-Logo i poziv na praćenje na web stranici.
Izvor: ChatGPT

Build-a-Bot

Osim već postojećih GPT-ova, dostupna je i opcija izgradnje vlastitog chatbota!

Ukoliko imate ideju što bi vaš osobni virtualni asistent točno trebao raditi, nije ga teško konfigurirati. Zapravo, sve što vam treba je opis posla koji će obavljati i upute prema kojima će raditi.

prikazano je sučelje za kreiranje personalizirane verzije ChatGPT-a.
Izvor: ChatGPT

Isplati li se pretplata na ChatGPT Plus, sada kada on nije samo chatbot ?

U protekla dva mjeseca testiranja Plus verzije ChatGPT-a, ona se pokazala dosta isplativom, uglavnom zbog mogućnosti surfanja interneta i pružanja referenci.

Te dvije opcije znaju biti praktične kada se suočimo s izazovima na projektu i potrebna nam je inspiracija za daljnji rad. Također, ponekad je korisno što pruža relevantne linkove koji mogu stvoriti svježu perspektivu na temu i tako pokrenuti naše kreativne kotačiće.

Odgovori mu još uvijek znaju biti pomalo generički, što je sasvim u redu jer ChatGPT nama ne služi za kreaciju samog sadržaja, već za istraživanje i brainstorming.

Do sada nismo imali koristi od ostalih nadogradnji (osim za zabavu), ali vidimo potencijalnu vrijednost za druge profesije. Primjerice, može poslužiti grafičkim dizajnerima kao pomoć u vizualizaciji projekata prije početka razrade vlastitog dizajna, a podatkovnim analitičarima i znanstvenicima u brzinskoj analizi datoteka.

Iako je Premium verzija korisna nama, ona možda ne nudi dovoljno vrijednosti za svakoga, posebno ako besplatna verzija zadovoljava vaše potreba. Stoga je važno razmotriti načine na koje planirate koristiti ChatGPT prije donošenja odluke o pretplati.