Prvi hrvatski Back Together Summit pratilo je više od 7 000 ljudi!

Panel rasprava Another Brick in the Wall_Zdravstvena pismenost_Tea Vukušić Rukavina_Ana Gongola_Moderator Petar Štefanić_Diana Glavina_Natko Beck

Prvi puta na ovim prostorima, 18. i 19. rujna 2021., imali smo prilike poslušati jedinstveni medicinsko-komunikacijski summit Back Together koji je na jednom mjestu okupio čak 40 najcjenjenijih i najpoznatijih hrvatskih zdravstvenih djelatnika, znanstvenika i komunikatora. Svoje znanje i iskustvo koje su godinama gradili kako unutar granica Lijepe naše tako i u inozemstvu, ovaj su vikend podijelili sa širom javnošću, a sve s ciljem kako bi se povećala zdravstvena pismenost i poboljšala kvaliteta života.

Zdravstveno-edukativni sadržaj dostupan jednim klikom miša

Bogati dvodnevni program upotpunjen je s dvanaest multidiscipliniranih predavanja kako bi svi gledatelji unaprijedili razumijevanje zdravstvenih informacija, saznali više o trendovima iz svijeta medicine, poslušali na koji način znanstvenici razmišljaju o aktualnoj krizi te općenito unaprijedili vlastito, ali i zdravlje svoje djece i bližnjih. Dakako, ovakvim se događajima postiže i popularizacija znanosti, a zahvaljujući suvremenom pristupu i online prijenosu, svi zainteresirani riječi stručnjaka mogli su pratiti potpuno besplatno iz udobnosti vlastitoga doma. Dovoljno je bilo samo da se registriraju putem službene web stranice Back Together Summita.

Neopisivo mi je drago što je prvi Back Together Summit generirao toliko pozitivnih reakcija publike. Zadovoljstvo mi je biti dijelom ove priče, koja prije svega ima svrhu informiranja šire javnosti. Glavna namjera bila je kompleksne teme približiti običnom čovjeku, onom koji nije iz medicinskih ili znanstvenih krugova i mogu reći da nam je to uspjelo. Hrvatska javnost zaista žudi za zanimljivim sadržajima, kao i inovativnim modelima stjecanja novih znanja i dijeljenja iskustava te bih zahvalio svima koji su se registrirali putem naše web stranice i pratili programe. U planu su velike stvari, a vizija za sljedeću godinu jest napraviti još veći i bogatiji Back Together Summit, istaknuo je dr. Natko Beck, specijalist radiologije, koji je uz Vesnu Babić i suprugu Tajanu Beck jedan od organizatora.

Impresivni gosti ovogodišnjeg Back Together Summita

Atraktivna predavanja prvog dana summita bila su posvećena nekima od trenutno najzastupljenijih tema u našem okruženju. Prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije, bila je jedna od predavača na panelu Čuvajte nas, pazite nas – Zdravlje djecena kojem se govorilo o načinima kako, u ovim kriznim vremenima, možemo najbolje sačuvati, ali i unaprijediti zdravlje djece. Uz to, glavne teme preostalih panela ticale su se zdravstvene pismenosti i mentalnog zdravlja nacije, zastupljenosti znanosti i medicine na društvenim mrežama, kvalitete hrvatskog zdravstvenog sustava, budućnosti medicine te nezaobilazne koronakrize.

Danska ima 85 % cijepljenih, što je dobar primjer. Volio bih da je i u Hrvatskoj sutra takva situacija, no to je nerealno. U vremenima krize, u Hrvatskoj su nedostajale kvalitetne poruke. Trebali smo imati ciljane kampanje i različite poruke kako bi ljudi shvatili važnost cijepljenja. Edukativni programi usmjereni ka ciljnim skupinama od ključne su važnosti kako bi javnost razumjela svrhu neophodnog cijepljenja, a tu smo zakazali. Već duže vrijeme javnošću vladaju kontradiktorne informacije koje dolaze s vrha i to od vrhunskih znanstvenika koji govore da smo pobijedili virus, a još uvijek smo u opasnoj situaciji. Građani su zbog toga zbunjeni i gube svoj orijentir, dok znanstvenici i medicinari gube svoj kredibilitet. Jednom kada se on izgubi, teško je ponovno steći povjerenje. Sav konflikt koji smo napravili s virusom COVID-19 produkt je lažnih informacija i medijskog zagađivanja, a ne znanosti. Gledajte točne podatke i slušajte one koji imaju kredibilitet, makar to nekad bilo teško, istaknuo je prof. dr. sc. Ivan Đikić dr. med., molekularni biolog, tijekom panel-raspraveWind of Change – COVID agenda – Što smo naučili?na kojoj se raspravljalo o svim promjenama koje je pandemija virusa uzrokovala u medicinskom i društvenom aspektu. 

Ovaj događaj nadopunjen je jednako relevantnim diskusijama i drugog dana, na kojima su javnosti na razumljiv način pruženi odgovori na brojna pitanja prilikom panelaIma neka tajna veza – Prehrana-Genetika“, „I like the way you move – Moć pokreta“, „Check It Out – Bolje spriječiti, nego liječiti“,Forever Young – AntiAge Revolution“ te „App me up – Novi horizonti.“

Uz pojam antiaging usko se veže naše mentalno i fizičko stanje. Ja se zalažem za sveobuhvatan pogled na zdravlje pa tako, primjerice, smatram da je ronjenje, kojim se uz dermatovenerologiju bavim, izvrstan kondicijski sport koji mi pomaže da sve svoje mišiće u tijelu održim aktivnima, da se riješim stresa te opustim tijelo i um. Sve ovo su faktori koji itekako utječu na sam fizički izgled, točnije na kožu, naglasila je Nevia Delalle, dr. med., specijalistica dermatovenerologije na panelu Forever Young – AntiAge Revolutionna kojem se govorilo o procesima starenja i najčešćim rješenjima kojima moderan čovjek pribjegava kako bi održao zdrav, vitalan i mladolik izgled. Za pozitivnu atmosferu, na zadovoljstvo svih gledatelja i prisutnih govornika, pobrinuli su se moderatori Tajana i Natko Beck, Daniela Trbović, Petar Štefanić, Ivan Šarić te Ana-Marija Liberati Pršo, koji su osigurali nesmetan tijek svih dvodnevnih panel-diskusija. 

Pozitivne reakcije i rezultati kao motivacija za daljnju budućnost

Tijekom subote i nedjelje prijenos summita je pogledalo više od 7 000 osoba uz čak 296 novih pretplatnika na YouTube kanalu.

S obzirom na to da je ostvaren izrazito veliki interes javnosti i medija za ovakav, još neviđeni događaj u regiji, vjerujemo kako će odaziv za sljedećim biti još i veći. Posebno smo sretni i ponosni što smo, kao tim CTA komunikacija, imali priliku biti dijelom ove jedinstvene priče pružajući komunikacijsku podršku te zahvaljujemo svima uključenima na angažmanu, kao i brojnim riječima potpore.

Ako vas zanima kako je izgledao prvi medicinsko-komunikacijski summit Back Together, djelić atmosfere možete naći na službenim profilima Facebooku, Instagramu, LinkedInu i YouTube kanalu.