Zero waste festivalom u Splitu nastavljena je kampanja „Odvoji, lako je”

sp1

Čistoća d.o.o. Split Zero waste festivalom nastavila je kampanju Odvoji, lako je. Jednodnevni festival prošle smo subote smjestili pod krošnje splitskog Đardina, a nosio je poruku održivog gospodarenja otpadom u smislu minimiziranja bacanja i ponovnog iskorištavanja predmeta i namirnica. Ekološki uvjet festivala bio je što manje proizvodnje otpada, stoga smo pripremili dovoljno kanti za odvajanje otpada, eko pribor za jelo i pokazali građanima Splita nekoliko načina kako mogu smanjiti otpad u kućanstvu.

Gastro show sa zero waste jelima vodila je bivša finalistica Masterchefa Gorana Milaković, u suradnji s Gastro Akademijom iz Garešnice. Pripremljena hrana bila je dio humanitarnog elementa festivala te su Splićani jela mogli isprobati uz simboličnu novčanu donaciju Centru za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“. Građani Splita oduševili su se prilikom da na festivalu pravilno odlože svoj tekstil i obuću te su napunili dva kontejnera predviđena za tu vrstu otpada, a za svaku hrpu odložene odjeće dobili su voucher za zero waste obrok.

Koncept života s manje otpada prezentirali su i splitski second hand shopovi EIE vintage shop i Mishka boutique koji su imali svoje pop-up trgovine. Dobre navike prema okolišu uče se od malih nogu pa je za najmlađe održana radionica “Izradi cvijet za ljepši svijet“ i učenje pravilnog razvrstavanja otpada.

Naš klijent Čistoća d.o.o. Split na festivalu se predstavio informativnim štandom na kojem su djelatnici Čistoće, uz direktora Ivicu Karoglana i gradonačelnika Ivicu Puljka, odgovarali na upite sugrađana o novom sustavu gospodarenja otpadom u Splitu.

Na štandu su građani mogli besplatno dobiti vrećice za odvojeno prikupljanje biootpada, papira i plastike te promotivne materijale kampanje Odvoji, lako je, u obliku magneta, platnenih vrećica i edukativnih letaka.

Kampanja Odvoji, lako je nastala je u suradnji Čistoće d.o.o. Split i Grada Splita, s ciljem poboljšanja procesa gospodarenja otpada, a obuhvaća infrastrukturni projekt postavljanja polupodzemnih spremnika po splitskim kvartovima, kao i educiranje građana, kako bi stvorili naviku kontinuiranog sudjelovanja u sustavu gospodarenja otpadom i učinili Split urednijim i čišćim gradom.