Bulletin – platforma za nezavisne pisce

bulletin_0

Posljednjih nekoliko godina sve je veći broj neovisnih pisaca koji za život zarađuju izravnim povezivanjem sa svojim čitateljima kroz različite platforme. Upravo je tu Facebook uvidio svoju priliku i pokrenuo Bulletin, skup alata za objavljivanje i pretplatu za podršku autorima kreativnog sadržaja trenutno dostupnog samo u SAD-u. Cilj nove Facebookove platforme podržati stvaraoce i objediniti postojeće alate nečime što bi moglo izravnije podržati sadržaj za pisanje i zvuk (od podcasta do audiosoba uživo) sve na jednom mjestu. Bulletin uključuje ​​podršku usmjerenu na stvaranje sadržaja, unovčavanje i rast publike.

Ključne značajke i integracije ove platforme uključuju:

Alati koji omogućavaju autorima pokretanje vlastitih publikacija i pisanje dužih članaka

Pritom kreator sadržaja ima samostalno web mjesto pod vlastitom robnom markom i može prilagoditi naziv, logotip i paletu boja svoje publikacije. Kreatori mogu prilagoditi svoje članke pomoću ugrađenih multimedijskih sadržaja i drugih opcija za oblikovanje.

Održivi poslovni model

Pisci sadržaja na Bulletinu zadržat će sav prihod od pretplate tijekom trajanja ovih partnerstva i imat će mogućnost da ponesu popis pretplatnika i sadržaj sa sobom i nakon prekida partnerstva. Uplatama pretplate bavi se Facebook Pay, omogućavajući pretplatnicima da plaćaju kreditnom i debitnom karticom ili PayPal računom. Pisci mogu ponuditi niz pretplatničkih značajki, uključujući sadržaj, mogućnosti komentiranja i Facebook grupe kojima mogu pristupiti samo pretplatnici. Također će postojati analitički alati koji će piscima pomoći da shvate svoju publiku i s vremenom povećaju pretplatnike. Za početak Bulletin nudi višegodišnji ugovor o licenciranju kako bi piscima dali vremena za izgradnju odnosa s čitateljima.

Distribucija (povezivanje publike s nizom novih i raznolikih glasova pisaca kako bi mogli dublje ući u teme do kojih im je stalo)

Sadržaj je podoban za distribuciju u Facebook vijestima kako bi se publika lakše pronašla i pretplatila se. Integrirat će se alati za distribuciju podcasta koji će ići uz dugu formu članaka, uključujući podcaste kojima će domaćin biti netko izvan platforme, ali i dodatne audioznačajke koje će uskoro biti dostupne. Bulletin će se integrirati s Facebook stranicama kako bi omogućio objavljivanje u različitim multimedijskim formatima.

Povezivanje s publikom

Kako bi pisci njegovali zajednicu čitatelja, moguće je kreirati Facebook grupe, besplatne ili samo za pretplatnike. Unutar svojih grupa moći će razgovarati s pretplatnicima i plasirati sadržaj namijenjen isključivo njima. Također, pisci će imati mogućnost iskorištavanja postojećih Facebookovih alata poput Facebook Live ili Live Audio Rooms kako bi nastavili raspravu sa svojim zajednicama. Kako bi spisateljima pomogli da rasprave vode s poštovanjem te da iste budu prikladne, ponuđeni su i alati za moderiranje komentara, poput mogućnosti pisaca da kontroliraju tko može komentirati ili da u potpunosti isključe komentare.

Isto tako, za pisce postoji mogućnost korištenja još nekih opcija, poput pravnih resursa, podrške za dizajn i pomoći u financijskim uslugama. Najveća pogodnost za sada, prema svemu sudeći jest da Facebook neće uzimati naknadu od pisaca, barem ne “na početku”, a pisci zadržavaju potpuno vlasništvo nad svojim radom i popisom pretplatnika.

Mark Zuckerberg u javljanju uživo razgovarajući o pokretanju ove platforme naglasio je da “je usmjerena na osnaživanje neovisnih pisaca, pomažući im da dosegnu novu publiku i osnaže svoje poslovanje”. Facebook je pri lansiranju angažirao Malcolma Gladwella, Tana Francea i Erina Andrewsa, poznate američke pisce, da pokrivaju širok raspon tema, od sporta i financija, do znanosti i medicine.

Gledajući kontekst nastanka ove platforme, može se reći da je ona izravan odgovor na rastuću popularnost platforme Substack. Substack koristi velik broj prepoznatljivih pisaca poput Glenn Greenwald i Anne Helen Petersen, a zadržavali su talente s redovitim isplatama.

Zuckerberg je također naglasio da je ova nova platforma dio Facebookove misije da nastavi s razvojem ovakvih alata: “Cilj cijele platforme u konačnosti jest podržati milijune ljudi koji se bave kreativnim radom”.

Ova platforma izgrađena je odvojeno od Facebooka, ali na Facebookovoj web stranici. Pretplatnik newslettera Bulletina ne mora biti korisnik Facebooka, no Bulletin se oslanja na Facebookovu infrastrukturu, uključujući već spomenuti Facebook Pay za premium pretplatnike te grupe koje su dostupne samo pretplatnicima sadržaja. Ono što je dosta indikativno jest da Bulletin ne prihvaća prijave pisaca. S obzirom na globalni utjecaj Facebooka i činjenicu da je Bulletin pod njegovim vodstvom, postavlja se pitanje zašto su za pisce na ovoj novoj platformi odabrani upravo ti određeni pisci. Želi li možda Facebook u sklopu ove platforme promovirati ideje, stavove i mišljenja upravo tih odabranih autora? Radi se o novoj platformi tako da je zasad teško predvidjeti u kojem će smjeru ići i kako će se razvijati te hoće li s vremenom uvesti mogućnost samostalne prijave pisaca.