Instagram Reels – Instagram izbacuje svoju verziju TikToka?

Instagram-Reels-new-min

Početkom kolovoza, Microsoft je najavio da je u pregovorima za kupnju jednog dijela društvene mreže TikTok od njezine matične tvrtke ByteDance. Ovo bi bila tek jedna od vijesti iz svijeta velikih kompanija da u cijelu priču nije uključen predsjednik SAD-a Donald Trump.

Naime, predsjednik Trump je zadnjih nekoliko mjeseci javno prozivao kinesku aplikaciju da predstavlja veliku opasnost za američku nacionalnu sigurnost te je čak predlagao da se zabrani njeno korištenje. Ono što je zanimljivo, i dosta jedinstveno, jest činjenica da da Microsoft daje ponudu samo za dio Tik Toka, točnije za četiri zemlje: SAD, Kanadu, Australiju i Novi Zeland.

Ova potencijalna prodaja bila bi presedan u svijetu društvenih mreža jer bi dio TikToka bio u vlasništvu američke, a dio u vlasništvu kineske tvrtke. U ovoj nesigurnoj situaciji za budućnost, inače, vrlo popularne mreže među mlađim dobnima skupinama, Instagram je prepoznao priliku na tržištu te službeno izbacio svoj odgovor na TikTok, Instagram Reels.

Opcija je dostupna u 50-ak zemalja uključujući SAD, UK i Japan, i to za Android i IOS operativne sustave (u svojoj testnoj fazi, ova opcija je već bila dostupna na tržištima Indije i Brazila). Očito je da ovim potezom Instagram nastoji dodatno povećati svoju bazu korisnika, kao i njihovo vrijeme provedeno na platformi, te ujedno sebe pozicionirati među vodećim platformama za produkciju i konzumaciju video sadržaja koje su proizveli korisnici (user-generated content).

Što je Instagram Reels?

Kao što je već natuknuto u uvodu prilikom usporedbe s TikTokom, nova opcija Instagram Reels omogućuje snimanje videa do 15 sekundi s cijelim spektrom filtera i efekata uz dodavanje popularne glazbe. Reels će dobiti svoje mjesto na Explore stranici zajedno s IGTV-om, Shopom i ostalim Instagramovim opcijama. Privatni profili će i dalje moći dijeliti svoje video sadržaje samo u svojem zatvorenom krugu pratitelja gdje se originalni audio sadržaj, kao ni sam sadržaj videa, neće moći dalje koristiti, ni dijeliti s osobama koje ih ne prate.

Kod javnih profila, autori će moći podijeliti sadržaj na svojemu feedu tako da ga vide svi pratitelji, a prikazat će se i u Exploreru gdje ga može uhvatiti šira publika putem neke pjesme, hashtaga ili čak efekta. U oba slučaja moguće je podijeliti „reel” kao Instagramov Story gdje će, naravno, biti vidljiv samo u naredna 24 sata.

TikTok klon?

Iz Instagrama tvrde da se radi o sličnom formatu, no da je TikTok samo popularizirao kratki video format, a nije ga i osmislio. Upravo zbog potencijalne prodaje dijela TikToka, vrlo će se brzo pokazati pobjednik ove borbe kratkim video uradcima jer, ako se zbilja dogodi situacija gdje će ta društvena platforma morati funkcionirati pod različitim upravljačkim strukturama na različitim tržištima, Instagram će zasigurno izaći kao jača opcija s obzirom na svoju jaku pozadinu i činjenicu da je od 2012. dio grupacije Facebook.

Za Instagram, izbacivanje opcija vrlo sličnih onima koje su popularizirale druge društvene mreže nije novina. Godine 2016., kada je predstavljen Instagram Story, također je preuzet jedan od glavnih formata konkurentske platforme, no toga puta radilo se o Snapchatu. Zanimljivo, upravo je tim potezom krenuo vrtoglavi uspon Instagrama u sam vrh najpopularnijih društvenih mreža.

Izvor: Lider media