Velike promjene u navikama putnika

CTA komunikacije_ Velike promjene u navikama putnika-min

U 2020. uočeni su novi potrošački trendovi u putovanjima zbog čega se globalni putnički sektor morao prilagoditi novonastaloj situaciji. Tripadvisor je u suradnji s Phocuswrightom proveo opsežnu analizu web stranica i podataka o promjenama u ponašanju potrošača od početka pandemije. Anketa objavljena u listopadu 2020. obuhvatila je potrošače sa šest različitih tržišta, i pokazuje važne rezultate za tržište.

Zdravlje na prvom mjestu

Potrošači se i dalje ne osjećaju sigurno putovati internacionalno, te nije tako izgledno da će se takav trend ubrzo promijeniti. Iz tog razloga, komunikacija s potrošačima postala je ključna za pružanje pozitivnog iskustva i poticanje putničke potražnje. Jedno od novih korisnih komunikacijskih alata je Tripadvisorov besplatni Travel Safe, dizajniran tako da potencijalnim gostima pruži zdravstvene i sigurnosne informacije o nekretnini. Tvrtke koje su koristile taj alat u prosjeku su imale 16 % veći angažman korisnika na svojim listama u odnosu na poduzeća koja to nisu.

Iz urbanih središta u prirodu

Prema drugom anketnom rezultatu, primjetan je trend porasta putovanja u manje naseljena mjesta. Većini ispitanika glavni čimbenik odabira destinacije je izbjegavanje gužve, a više od polovice sada bi radije odabrala izlet u prirodi nego što bi to učinili prije pandemije. To utječe kako na potrošački odabir destinacije, tako i na odabir smještaja.

Pomnije planiranje putovanja

Usprkos trenutnim okolnostima, ljude nije napustila želja za putovanjem. Došlo je do trenda last-minute planiranja putovanja koji putnicima pruža osjećaj bijega od stvarnosti. Ipak, ovaj trend nije doveo do spontanijeg odlučivanja. Iako postoji povećana želja last-minute putovanjima, potrošači su počeli ulagati više truda u detaljnije planiranje putovanja.
Podaci Tripadvisorovog prometa i analize anketa potrošača došli su do istog zaključka: oporavak globalnog putničkog sektora najviše će ovisiti o brzini kojom cjepivo postane široko dostupno. Shodno tome, zemlje i regije oporavljat će se različitim brzinama. No, postoje predikcije da bi neki trendovi navedeni u ovom izvještaju mogli potrajati i nakon pandemije.