Na panelu „Godine teorije, sada praksa” Gordan Turković otkrio kako započeti karijeru u PR-u 

Gordan Turković na panelu „Godine teorije, sada praksa”

„Na početku karijere najvažnije je pronaći okolinu s dobrim mentorima koji su spremni uložiti svoje vrijeme u vašu edukaciju. Ukoliko osjećate da niste na takvom mjestu, odmah mijenjajte okolinu”, istaknuo je Gordan Turković na panel raspravi „Godine teorije, sada praksa”, koju je organizirao klub studenata PRotagonosti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. 

Svoje iskustvo u novinarstvu i PR-u podijelili su i Antonia Ćosić (HRT) te Rikardo Stojkovski (RTL). Panelisti su studentima predstavili svoje početke u komunikacijskim područjima, istaknuli ključne vještine za uspjeh u tim profesijama te pružili uvid u mogućnosti zapošljavanja i studentskih praksi. Posebno su se osvrnuli na važnost mentoriranja mladih i razlike između rada u PR-u i novinarstvu, kako danas tako i u prošlosti.

Gordan se također osvrnuo na važnost kvalitetnih studentskih praksi: 

„Ključno je već za vrijeme studentskih dana stjecati konkretno iskustvo u struci kako biste nakon diplome još spremniji izašli na tržište rada. Pri tom mislim na prakse duže od tri tjedna koje propisuju većine fakulteta jer je to prekratki period da se stekne ikakav dojam o onome što vas čeka u svijetu marketinga i komunikacija.”

Nakon panela, Rikardo i Gordan mentorirali su studente kroz radionicu o kriznom komuniciranju na hipotetskom primjeru jedne kozmetičke tvrtke čiji su proizvodi korisnike doveli do zdravstvene ugroze. Zadatak jedne grupe studenata bio je pripremiti PR reakciju, dok je druga nastupila kao novinari s pitanjima i scenarijem reportaže.

Jedan od ključnih savjeta koji je Gordan podijelio sa studentima bio je naglasak na brzoj reakciji i temeljitoj pripremi u kriznim situacijama. Radionica je omogućila studentima da steknu osnovne vještine kriznog komuniciranja  te su naučili kako u pripremi kriznih odgovora uvijek treba biti temeljit, biti upoznat sa svim činjenicama i pokriti sva potencijalna medijska pitanja, ali i ostalih javnosti.

Zaključio je kako su se obje grupe uspješno nosile s postavljenim zadatkom, demonstrirajući pripremljenost i stručnost unatoč ograničenom vremenu za pripremu.