Kampanja „Odvoji, lako je“ postala je dio splitske graffiti scene

Čistoća Split x GNG_Odvoji, lako je

Čistoća d.o.o. Split i Grad Split svoju informativnu kampanju Odvoji, lako je upotpunili su muralom u splitskoj Vukovarskoj ulici. Građani Splita sada mogu vidjeti kako polupodzemni spremnici izgledaju u graffiti izdanju, a osim njih na muralu su prikazani i poznati likovi iz spota Odvoji, razdvoji.

Čistoća Split ft. Vojko V – Odvoji, razdvoji

Nastanak murala CTA tim omogućio je udruživanjem Čistoće Split s kreativnom ekipom festivala Graffiti na gradele, a poznati splitski grafiter Petar Rančić ideju je pretočio u umjetničko djelo. Otvorenje graffita bila je još jedna prilika da građani iz prve ruke saznaju više o novog sustavu gospodarenja otpadom na info štandu, gdje su na pitanja odgovarali djelatnici Čistoće s direktorom Ivicom Karoglanom, kao i gradonačelnik Ivica Puljak. Informativni štandovi postali su redovita aktivnost kampanje, koja je Splićanima pružila prilike za informiranje od samih djelatnika Čistoće. Štandovi su se postavljali po raznim kvartovima, ali i manifestacijama poput proslave Dana Marjana te Zero Waste festivala koji smo organizirali u lipnju. 

Otvorenje murala u Vukovarskoj ulici

-Mural je još jedan originalan podsjetnik kako pravilno odvajati otpad i vjerujem da će cijela kampanja pomoći da nam odvajanje na ispravan način postane uobičajena i jednostavna rutina. Grad će u suradnji s Čistoćom nastaviti raditi na infrastrukturi za pravilno zbrinjavanje otpada, a na svima nama je da prihvatimo dobre nove navike,  odvajamo otpad i naš grad Split učinimo još urednijim i čišćim, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita. 

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, autor murala Petar Rančić i direktor Čistoće d.o.o. Split Ivica Karoglan

Zašto polupodzemni spremnici?

Upravo su takvi spremnici okosnica novog sustava gospodarenja otpadom, dok se njihova višestruka prednost očituje u pet puta većoj zapremnini u odnosu na klasične kontejnere. Zahvaljujući ugradnji pod zemlju, smanjuju se neugodni mirisi i prisutnost životinja. Znatno je manja mogućnost prebiranja po otpadu, mnogo je manja buka pri pražnjenju spremnika, a podizanje poklopca je sigurno i jednostavno za korištenje svim dobnim skupinama i osobama s invaliditetom.

Na svakoj lokaciji, gdje su otvoreni, moguće je odložiti četiri vrste otpada. Spremnik s plavim poklopcem namijenjen je odlaganju papira, a onaj sa smeđim poklopcem biootpadu. U spremnik s crnim poklopcem odlaže se miješani komunalni otpad, dok u polupodzemni spremnik sa žutim poklopcem pripada plastika, metal i tetrapak.

Kampanja se provodi već nekoliko mjeseci, a sada se stihovi „Odvoji, razdvoji“ mogu čuti sve od splitskih dječjih vrtića do klubova i radijskih postaja. 

Odvajanje otpada, osim što je važno zbog zaštite okoliša i postizanja propisanog udjela odvojenog otpada, u Splitu nosi i teret ograničenog kapaciteta odlagališta Karepovac. Samo su dvije godine preostale do njegovog punjenja, stoga je iznimno važno da Splićani nauče i steknu naviku pravilno odvajati otpad i tako usporiti popunjavanje odlagališta. 

-Ovaj mural još je jedan način za međusobnu edukaciju, kojom ćemo ubrzati proces učenja o odvajanju otpada te postepeno smanjiti količinu otpada koju odlažemo na Karepovac, istaknuo je Ivica Karoglan, direktor Čistoće d.o.o. Split.